Słodka masa cukrowa co można z tego zrobić

masa cukrowaJeżeli lubisz eksperymentować w kuchni i to nie tylko gotując obiad, ale także zdarzy Ci się upiec ciasto, czy torcik, to ten artykuł powinien Cię zaciekawić. Dzisiaj postaram się opisać produkt, który rozwinie wasze kulinarno-cukiernicze możliwości i pozwoli wam popuścić wodze fantazji. Czym zatem jest tajemnicza masa cukrowa i do czego służy?

Polecam zerknąć na: www.sweetdecor.pl

Tak więc jest to taki rodzaj pasy nakładanej na ciasto, bądź też tort. Ogólnie masa cukrowa opiera się na trzech składnikach – jest to cukier puder, glukoza w proszku oraz woda, dodatkowo do tego dochodzą takie elementy jak margaryna, czy proszek do pieczenia. Jednak te pierwsze trzy składniki stanowią podstawę masy cukrowej, a ich proporcje decydują o jej konsystencji i plastyczności. Pozornie wydaje się łatwa do wykonania, jednak niektórzy ludzie mają problemy z jej zrobieniem, a właściwie z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji i lepkości.

Do czego służy masa cukrowa

Ogólnie masa cukrowa spełnia bardziej funkcje dekoracyjne, niż smakowe – jakichś zbytnich walorów smakowych to ona nie posiada, a wręcz odwrotnie jest ogromnie słodka, co wielu ludziom nie przypadnie do gustu, ale przecież wcale nie trzeba jej jeść – można ją odrzucić. Za to walory estetyczne jakie nadamy naszemu tortowi dzięki masie cukrowej będą zachwycające. Można z niej robić prawdziwie cuda, masa cukrowa pozwala nadawać różne kształty tortom, które są nią powlekane, może być to na przykłada samochód w przypadku tortu dla dziecka albo góra na której szczycie stoi para młoda – ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia i umiejętności oczywiście.